Zoeken
 • Saskia Gelissen

Gekarameliseerde tomaten met burrata

Eigenlijk is dit een heel simpel gerechtje. Een soort caprese maar dan net iets fancier, want je gebruikt burrata in plaats van mozzarella. Burrata is echt een delicatesse, ken jij het al? De buitenkant is mozzarella en deze is gevuld met room, waardoor de kaas lekker zacht en romig is. Door de tomaten even te karameliseren krijgen deze een heerlijke zoete smaak. Hoe je dit lekkere recept maakt? Dat leg ik je hieronder graag uit.

Wijn spijs:

Ik koos bij dit gerecht voor een Franse sauvignon blanc. Een wijn met flink wat citrus tonen, maar ook andere fruitige aroma's en een mineralen karakter. De zuren van een sauvignon blanc passen erg goed bij de zuren van tomaat. Maar in dit geval worden de tomaten door het karameliseren iets verzacht. Gelukkig heeft deze sauvignon blanc ook mooie fruitige aroma's zoals witte perzik, kruisbes en passievrucht, die juist versterkt werden door deze bereidingswijze. Wellicht niet de beste wijn voor bij burrata, maar naar mijn idee paste hij prima in het geheel. Binnenkort wil ik dit nog eens met een andere wijn proberen. Je kan hier bijvoorbeeld ook heel mooi een Italiaanse wijn tegenover zetten, maar dat spreekt wel een beetje voor zich gezien de oorsprong van de ingrediënten. Welke wijnen me ook een bijzonder goede combi lijken erbij? Een pinot blanc uit de Alto Adige, een goede soave, of een lugana. Ik denk dat mijn voorkeur uitgaat naar een Noord-Italiaanse wijn.


Recept voor 2 personen

Benodigdheden:

 • 10 lekkere tomaten (ik koos voor Tasty Tom)

 • 2 el balsamico

 • 2 el olie

 • Zout en peper

 • 1 bol burrata

 • 8 blaadjes basilicum

Bereiding:

 1. Zet de oven aan op 200 graden Celsius.

 2. Snijd de tomaten door midden en plaats deze in een ovenschaal.

 3. Sprenkel hier wat olie en balsamico overheen.

 4. Plaats de schaal in de oven voor ongeveer 25 minuten, kijk af en toe of ze er naar wens uitzien.

 5. Gebruik dezelfde overschaal of leg de tomaten in een schaaltje en schenk hier de balsamico restjes van de schaal overheen. Kruid vervolgens met wat zout.

 6. Leg de bol burrata hierop en snijd deze open zodat de room er deels uit kan lopen.

 7. Garneer met basilicum.
Recente blogposts

Alles weergeven