Zoeken
  • Saskia Gelissen

Gestoomde asperges met zalm en frisse saus

Mijn oom woont in een prachtig huis in Scheveningen. Dat is natuurlijk de heaven voor lekkere verse vis. We zouden bij hem gaan koken en ik bedacht een leuk recept met asperges en verse zalm. Wij hebben ze in de stoomoven klaar gemaakt, maar die heeft niet iedereen natuurlijk. Je kunt er dan ook voor kiezen om ze op een andere manier te stomen of alsnog ‘gewoon’ in de pan te koken. Ze moeten dan wel wat korter dan de tijd die in dit recept staat aangegeven. Ik was erg blij met de smaken die er uiteindelijk op het bordje kwamen te liggen en heb het korte tijd daarna nog eens gemaakt. Zolang de asperges er nog zijn moet je er goed van genieten!

Wijn spijs:

Ik koos bij dit gerecht voor een verdejo uit de Rueda. Een van mijn favoriete verdejo's van Wijnkoperij Platenburg. Een verdejo is waarschijnlijk niet het eerste waar je aan zou denken bij asperges. Toch koos ik voor deze wijn aangezien het een heerlijk frisse wijn is, met mooie citrustonen en een volle, ronde smaak. Dit past natuurlijk erg mooi bij de zalm die erbij geserveerd wordt, en de zuren komen ook weer terug in het sausje erbij. Mocht je een hele andere wijn willen, die sneller bij asperges wordt gekozen, dan kun je altijd kiezen voor een mooie pinot gris uit de Alsace, een grüner veltliner uit Oostenrijk, een chardonnay met lichte houtrijping of bijvoorbeeld een sauvignon blanc uit Marlborough. Genoeg te kiezen dus!


Recept voor 2 personen

Benodigdheden:

  • 8 witte asperges

  • 80 gr vers gerookte zalm

  • 4 el magere kwark

  • 1 tl mayonnaise

  • 1 el citroensap

  • 1 el kappertjes

  • 5 gr verse dille

  • 1 zoetzure augurk

Bereiding:

  1. Schil de asperges en snijd de harde onderkant eraf.

  2. Plaats deze in de stoomoven voor ongeveer 15 minuten. Als ze dik zijn kun je uitgaan van 20 minuten. Controleer even of de asperges naar wens zijn voor je ze eruit haalt.

  3. Snijd de kappertjes, augurk en dille fijn.

  4. Meng de kwark, mayonaise, citroensap, kappertjes, dille en augurk tot een saus. Voeg naar smaak zout en peper toe.

  5. Plaats de asperges op een bord en leg hierop de zalm en het sausje.