Zoeken
  • Saskia Gelissen

Huisgemaakte hamburger broodjes

Mijn vriend is een echte burgerliefhebber. Wanneer er een burger op de kaart staat hoeft hij niet meer na te denken over wat hij gaat bestellen. Thuis maken we vaak zelf burgers. Maar nog nooit hadden we de hamburgerbroodjes ook zelf gemaakt. Dat moment moest natuurlijk een keer komen. We zijn de laatste tijd veel samen aan het kokkerellen #quarantinelife. En natuurlijk werd het tijd om ook eens broodjes te gaan bakken. Dus doken we samen de keuken in om deze broodjes te maken. Een uur niet spieken naar je rijzende deeg is wel een beetje lastig moet ik toegeven. Maar gelukkig was mijn onrust nergens voor nodig want binnen no-time hadden we daarna lekkere burgerbroodjes op tafel gezet! Het recept deel ik hieronder. Bonus: je krijgt er meteen mijn favoriete burgerrecept bij!


Wijn spijs:

Bij een hamburger denk je al snel aan sterke, zoute, zoete en zure smaken. Daarom kozen we voor een fruitige wijn. Bijvoorbeeld een nieuwe wereld sauvignon blanc past hier daarom goed bij. Wil je in de Amerikaanse stijl blijven? Dan is een zinfandel een goede keuze. Internationale rassen zoals cabernet sauvignon en merlot passen er ook goed bij. Maar wij hadden eigenlijk zin in heel wat anders. Dus kozen we voor lekkere vette chardonnay van Salentein. Een heerlijke chardonnay met aroma's van appel. perzik, tropisch fruit, honing, eiken, toast en een klein botertje! Genoeg zuren om alle ingrediënten uit de burgers aan te kunnen, en heerlijk om erbij te drinken. Wat mij betreft een top combi!


Recept voor 4 burgers

Benodigdheden:

  • 250 gr bloem

  • 3 gr gist

  • 4 gr zout

  • 12 gr zonnebloemolie + een beetje extra

  • 3 eieren

  • 125 ml melk

  • sesamzaadjes

  • 500 gr gehakt

  • 2 teentjes knoflook

  • 4 plakken cheddar

  • 1 ui

  • Balsamico

  • Schepje suiker

  • 4 plakjes bacon

  • Augurken in plakjes

  • Mayonnaise

  • Sriracha saus

  • Frietjes voor de oven naar wens ernaast!

Bereiding:


Hamburgerbroodjes:

1. Meng in een keukenmachine de bloem, gist, zonnebloemolie, 1 ei en melk tot een soepel deeg. Als je geen keukenmachine hebt kunt je dit natuurlijk ook met de hand kneden. Kneed het deeg dan gedurende 15 minuten tot je een mooi soepel deeg hebt gemaakt.

2. Vorm een bal van het deeg en bestrijk met een beetje zonnebloemolie. Leg je deeg in een kom en dek deze af met vershoudfolie en vervolgens met een theedoek. Laat dit een uur rijzen. Het deeg zal in deze tijd verdubbelen in grootte. Wil je weten of je deeg klaar is? Druk erop met je hand. Blijft de vorm van je hand er instaan? Dan is het deeg goed.

3. Vet je handen in met een beetje zonnebloemolie, en haal het deeg uit de kom. Snijd met een mes het deeg in 4 gelijke stukken.

4. Kneed de kleine deegbolletjes kort, en vouw het deeg daarbij steeds naar binnen zodat er mooie bolletjes ontstaan.

5. Leg je bolletjes op een bakplaat, goed uit elkaar; want ze rijzen nog flink door, met daarover weer licht ingevet vershoudfolie en de theedoek. Laat het zo 20 minuten liggen.

6. Druk de deegbolletjes plat met je hand.

7. Strooi er wat sesamzaadjes overheen en druk deze met je hand licht in het deeg.

8. Leg vervolgens nog een keer het vershoudfolie en de theedoek over de deegbollen heen. Laat ze nog een uur rusten.

9. Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius.

10. Bak de hamburgerbroodjes in zo'n 15 minuten gaar. Nog even geduld: laat ze eerst even afkoelen voordat je ze doormidden snijdt.

Hamburgers:

1. Snijd de ui in grote ringen en fruit deze op een zachte temperatuur.

2. Voeg dan een klein beetje suiker en de balsamico toe. Laat de ui zo langzaam karameliseren terwijl je de rest klaar maakt. Roer er af en toe doorheen.

3. Klop 2 eieren en bak deze in een koekenpan. Leg deze vervolgens even op een bord apart.

4. Bak vervolgens de bacon in dezelfde pan zodat deze krokant wordt en leg deze even op een apart bordje.

5. Pel en pers de knoflook en voeg dit toe aan het gehakt. Meng alles door elkaar heen en maak hier 4 gelijke ballen van. Druk deze vervolgens plat.

6. Bak je burgers in de pan gaar in ongeveer 5 minuten. Leg vlak voordat ze klaar zijn de cheddar over de burger heen zodat deze kan smelten.

7. Meng ondertussen de mayonnaise met een klein beetje sriracha saus voor een pittige toets.

8. Beleg de opengesneden hamburgerbroodjes, met een kwart ei, gekarameliseerde uien, de burger, bacon, augurkenplakjes en srirachamayonnaise.

9. Comfort food gegarandeerd!