Zoeken
  • Saskia Gelissen

Huisgemaakte pasta met truffel en kastanjechampignons

Pasta is eigenlijk heel makkelijk om zelf te maken. Je moet er alleen wel het geduld voor hebben. Sinds wij een pastamachine in huis hebben trek ik deze graag uit de kast. Het is heerlijk om in het weekend wat tijd in de keuken door te brengen en dan je zelfgemaakte pasta te eten. Toen ik deze pasta ging maken hadden we visite. Daarom koos ik voor een saus die vrij simpel te maken is. Maar die wel ontzettend lekker is. Ik denk dat je de meeste mensen wel blij kunt maken met truffel. Gelukkig viel het bij onze visite ook erg goed in de smaak. Ik had het gerecht al een aantal keer met kant en klare pasta gemaakt maar deze verse pasta maakte het recept helemaal af.

Wijn spijs:

Aangezien dit bij ons een voorgerechtje was, wilde ik er graag een witte wijn naast zetten. Dat is natuurlijk geen must, maar omdat ik al precies wist wat voor wijn ik bij het hoofdgerecht ging schenken leek wit me toch de beste keuze. Het gerecht heeft flink wat aardsheid door de kastanjechampignons en truffel. Daarom koos ik voor deze chardonnay uit Italië. Deze is gerijpt in eikenhout waarin battonage is gedaan om meer kleur, geur en smaak te geven. Een echte volle chardonnay, met aroma's zoals tropisch fruit, hout, gist, paddenstoel en mineraal. Perfect voor bij dit gerecht, omdat een volle chardonnay met houtrijping de smaken van de truffel mooi ophaalt. Andere opties zijn: een pinot noir om het aardse te matchen, of natuurlijk een Italiaanse wijn zoals Nebbiolo: een lichte wijn qua kleur met veel aardse tonen zoals bosgrond.


Recept voor 2 à 3 personen

Benodigdheden:


Voor het pastadeeg:

  • 200 gr pastabloem (type 00)

  • 2 eieren

  • 1 eierdooier

  • Snufje zout

  • 1 tl zonnebloemolie

  • Snufje bloem

Voor de truffelsaus:

  • Truffeltapenade (ik gebruik die van Foodelicious)

  • 125 gr kastanjechampignons

  • 40 gr boter

  • Zout

  • Truffelolie

  • Parmezaanse kaas

  • Peper

Bereiding:


Pasta maken:

Ik gebruik voor het maken van de pasta een keukenmachine, maar je kunt dit natuurlijk ook aan de hand mengen en kneden.

  1. Zeef de pastabloem boven de mengkom. Voeg een snufje zout aan toe.

  2. Maak een kuiltje in de bloem en doe de eieren en eierdooier hierin.

  3. Voeg een theelepel zonnebloemolie toe en zet de keukenmachine aan.

  4. Als je dit met de hand doet, meng je eerst met een vork om vervolgens met de hand verder te kneden tot een deegbol.

  5. Kneed het deeg ongeveer 7 minuten tot het soepel en egaal is.

  6. Als aan het einde het deeg nog te nat is, voeg je een klein beetje bloem toe. En als het deeg te droog blijft, een klein beetje zonnebloemolie. Maar geef je deeg eerst even de tijd, vaak komt het zonder olie wel goed.

  7. Maak een bal van het deeg. Strooi hier een beetje bloem overheen en laat de bol minimaal een uur in vershoudfolie in de koelkast rusten.

  8. Snijd het deeg in een paar stukken en rol dit een beetje uit. Zet de pastamachine op de breedste stand, en haal het deeg hier doorheen.

  9. Zet de machine elke keer een standje dunner, tot je de gewenste dikte van de pasta hebt bereikt. Vergeet niet om je deeg telkens met wat bloem te bestuiven.


Tagliatelle met truffel en kastanjechampignons:

  1. Haal de pasta vervolgens door de snijders van de tagliatelle stand heen, zodat je er mooie tagliatelle uit krijgt.

  2. Kook de tagliatelle in ongeveer 3 tot 5 minuten gaar.

  3. Snijd ondertussen de kastanjechampignons in kwartjes.

  4. Giet de pasta af. Smelt de boter in de pan.

  5. Bak hierin de kastanjechampignons tot ze beetgaar zijn.

  6. Voeg hier de pasta, truffeltapenade en een beetje truffelolie aan toe.

  7. Voeg naar smaak zout toe.

  8. Serveer de pasta op het bord en garneer met Parmezaanse kaas.