Zoeken
  • Saskia Gelissen

Huisgemaakte pesto-ricotta ravioli

Ik ben een echte pastafanaat. Je kunt me er voor wakker maken, en als ik voor de rest van mijn leven nog maar één ding mocht eten wist ik het wel… Al helemaal als het versgemaakte pasta is. De smaak ik dan zó heerlijk. Deze keer doken we de keuken in om zelf ravioli te maken. Maar wat voor vulling en saus moesten we kiezen? Dilemma’s, dilemma’s. Ik koos voor ravioli gevuld met pesto. Op het bordje geserveerd met een heerlijke olijfolie, zout, peper en Parmezaanse kaas. Een betere keuze had ik niet kunnen maken!


Wijn spijs:

Kies bij een pasta met pesto voor een frisse wijn zoals chardonnay, sauvignon blanc, pinot grigio of grüner veltliner. De pesto geeft een frisse smaak, welke goed aansluit bij de citrustonen van deze wijnen. Ik koos voor deze chardonnay 'Puro' van Baldi Pierfranco. We kochten deze wijn op de wijnbeurs in Frankrijk, tegen de Zwitserse grens. Als wijnboer uit Piemonte is dat natuurlijk maar een kleine afstand, dus een goede reden om je wijnen eens te showen in Frankrijk. De wijn heeft een goudgele kleur en heeft ongefilterd in kleine barriques gerijpt. Een lekkere bloemige en fruitige wijn, met aroma's van eikenhout en vanille. Bij dit gerecht misschien iets te vettig. Dus de volgende keer kies ik voor een frissere wijn. Maar, dat doet niet af aan deze wijn.


Recept

Benodigdheden:


Voor het pastadeeg:

  • 200 gr pastabloem (type 00)

  • 2 eieren

  • 1 eierdooier

  • Snufje zout

  • 1 tl zonnebloemolie

  • Snufje bloem

Voor de ravioli:

  • 25 gr basilicum(blaadjes)

  • 2 à 3 tenen kloflook

  • 1 à 2 el olijfolie

  • Geraspte Parmezaanse kaas

  • 100 gr ricotta

  • 20 gr pijnboompitten

  • Lekkere olie

Bereiding:


In het recept van huisgemaakte pasta met truffel en kastanjechampignons kun je lezen hoe je je eigen pastadeeg kunt maken om deze ravioli te maken.


Ravioli vulling:

  1. Gebruik een keukenmachine om de basilicum, knoflook, olijfolie, zout en Parmezaanse kaas tot een pesto te mengen.

  2. Voeg vervolgens 100 gram ricotta toe aan het mengsel.

  3. Plaats dit even terug in de koelkast zodat het iets kan opstijven.


Ravioli maken:

  1. Leg een plak pastadeeg op een met bloem bestuift werkblad.

  2. Leg hierop naast elkaar een aantal dotjes van de ravioli vulling.

  3. Leg hierop een tweede plak pastadeeg. Duw dit een beetje aan met je vingers.

  4. Met een glas draai je als het ware rondje zodat de ravioli zich los maakt van het deeg.

  5. Til het deeg op, zodat slechts de ravioli overblijft. Je kunt het deeg weer kneden en opnieuw door de machine halen voor meer ravioli.

  6. Leg de ravioli op een bordje en bestuif met bloem.

  7. Kook de ravioli in 3 à 4 minuten gaar.

  8. Haal ze vervolgens uit het water en leg ze op een bordje.

  9. Besprenkel ze met een lekkere olie, zout en peper naar smaak en top af met geraspte Parmezaanse kaas.