Zoeken
  • Saskia Gelissen

Kippenragout

Soms heb ik het even moeilijk bij mijn wijn spijs combi’s: kies ik eerst de wijn? Of kies ik eerst het gerecht? In dit geval koos ik voor dat laatste. Ik had namelijk echt zin in een warm voorgerecht. Dus dook ik de keuken in om kippenragout te maken. Daarbij koos ik er voor om het ‘from scratch’ te bereiden. Dus zelf verse bouillon maken voor de ragout. Benieuwd welke wijn je daarbij zou moeten drinken? Ik neem je graag mee in mijn denkproces.


Wijn spijs:

Ik koos bij de kippenragout voor een Bourgogne chardonnay. Deze vrij stevige chardonnay is droog en mooi rond. En heeft fruitige aroma’s van appel, meloen, citroen en limoen. Daarnaast heeft de wijn door de houtrijping mooie aroma’s van boter en eiken, dat zorgt ervoor dat deze mooi past bij het gerecht. Het vettige van de wijn matcht in dat opzicht mooi met de vettigheid van dit gerecht. Ook heeft deze wijn nog steeds veel mooie zuren, wat net zorgt voor een extra frisse touch. Geen zin in een chardonnay? Kies dan voor een pinot blanc, ook een heerlijk frisse wijn die mooi combineert met de romigheid van de ragout. Wil je toch een rode wijn? Kies dan voor een wijn met lichte/zachte tannines, bijvoorbeeld een pinot noir of een merlot.

Recept voor 2 personen

Benodigdheden:

  • Ragoutbakjes

  • 2 kipfilets

  • 80 gr prei

  • 80 gr ui

  • 150 gr wortel

  • 4 tenen knoflook

  • 1 tl zwarte peperkorrels

  • 1/2 tl zout

  • 2 takjes tijm

  • 30 gr boter

  • 30 gr bloem

  • 50 ml melk

  • 15 gr Franse mosterd (Maille - Moutarde de Dijon)

  • 1,5 l water

  • Zout en peper

  • Peterselie

Bereiding:


1. Snijd de prei, ui, wortel en knoflook fijn en doe dit in een pan met het water, de peperkorrels, zout en de tijm. Breng aan de kook.

2. Wanneer dit kookt voeg je de kipfilets toe aan de bouillon. Kook deze 12 minuten mee in de bouillon.

3. Zet vervolgens het vuur laag en laat het dan nog 45 minuten pruttelen. Zeef de bouillon en houd de de groenten en de kip apart.

4. Pluis met twee vorken de kipfilets uit elkaar. Of snijd ze in kleine blokjes. Wat je zelf het lekkerste lijkt!

5. Laat vervolgens alles afkoelen.

6. Smelt in een pannetje de boter en meng hier de bloem doorheen. Zet het vuur laag en laat het even garen. Meng vervolgens rustig scheutjes bouillon door je roux met een garde. Blijf continu roeren, zo zorg je ervoor dat er geen klontjes ontstaan. Blijf de bouillon schenken totdat er een gladde saus ontstaat, die nog dik genoeg is om als basis voor de ragout te dienen.

7. Voeg nu de kip aan de saus toe, en meng de melk er doorheen.

8. Voeg vervolgens de mosterd toe aan de saus, en breng alles op smaak met zout en peper. Voeg naar wens wat peterselie toe aan de saus of gebruik dit zometeen; als garnering.

9. Verwarm de ragoutbakjes zoals op de verpakking staat beschreven.

10.Schep de kippenragout in de ragoutbakjes en garneer met de (overgebleven) peterselie.