Zoeken
  • Saskia Gelissen

Lamsrack met kruidenkorst - Sous vide

Lamskoteletjes vind ik een echt feestmaal. Gewoon omdat het zo lekker smaakt, en ik het graag in het weekend klaarmaak. Dit is een van mijn favoriete gerechten om uit de sous vide te maken. Soms een beetje aanpassen en perfectioneren, maar dat zorgt er voor dat je uiteindelijk iets op tafel kunt zetten wat helemaal naar wens is. Oh jongens, ik heb er al verschillende wijn naast gezet, en ik moet zeggen: het gerecht is goed te combineren met van alles. Maar, ik heb twee favorieten, die lees je hieronder. En natuurlijk ook nog wat extra opties. :-)


Wijn spijs:

Bij lamsvlees kun je kiezen voor wijn spijs combinatie’s met verfijnde wijnen. Een top combi, vind ik, is cabernet sauvignon. Denk hierbij vooral aan wijnen uit Bordeaux, deze matchen perfect met de smaken van lamsvlees. Ze zorgen er namelijk voor dat de wijn sappig en vol wordt. Naast je koteletjes kun je ook een soepele wijn zetten. Denk hierbij eens aan een Côtes du Rhône, met een kruidige neus en een soepele smaak. Wat ik er ook heel lekker bij vind, is een wijn uit de Rioja. Ik dronk er zelf Marqués de Murrieta 2015 bij. Een heerlijke combinatie met de zachte lamssmaak en de kruiden. Dit is een complexe wijn met fruitige, kruidige en rijping aroma’s. Als laatste dronk ik er Etna Rosso van Tenuta delle Terre Nere bij. Een wijn met krachtige aroma’s van kersen, aardbeien en bramen. Aardse en minerale aroma’s met een beetje hout en specerijen, deels te danken aan de ligging van de wijngaarden op een vulkanische bodem. Als test had ik tussen de lamsrack en de kruidenkorst bij de een wel een extra laagje mosterd gedaan en de ander niet. Degene zonder mosterd paste beter bij deze wijn, maar diegene met was ook zo gek nog niet. Deze wijn is heerlijk sappig, wat mooi past bij de lamskotelet.

Recept

Benodigdheden:

  • 1 lamsrack

  • 2 teentjes knoflook

  • 50 gr peterselie

  • 25 gr munt

  • 1 el mosterd + extra om in te smeren

  • 50 ml olijfolie

  • 25 gr paneermeel

Bereiding:

  1. Blend voor de kruidenkorst de teentjes knoflook (gepeld), peterselie, munt, mosterd en de olijfolie.

  2. Wanneer dit tot een mooi geheel glad is geblend, voeg je het paneermeel toe en blend dit ook even mee.

  3. Warm de sous vide voor tot 56 graden.

  4. Smeer de lamsrack in met een beetje mosterd. Plak hier vervolgens een deel van het kruidenmengsel overheen.

  5. Plaats de lamsrack in een vacuümzak en sluit deze goed af.

  6. Gaar de lamsrack gedurende 2 uur in de sous vide.

  7. Haal het vlees uit de sous vide en maak de vacuümzak open.

  8. Verdeel de rest van het kruidenmengsel over de korst heen.

  9. Verwarm de grillpan op het fornuis.

  10. Bak de lamskoteletten kort aan, eerst op de kruidenkorst en vervolgens nog kort de andere kant.