Zoeken
  • Saskia Gelissen

Lamsschenkel met boontjes en krieltjes

Lamsschenkel wordt in Nederland niet heel vaak gegeten. Toen ik nog in Frankrijk woonde was dit iets normalers. Tegenwoordig kan je dit echter ook in Nederland goed krijgen. Ik vind lam altijd erg feestelijk en wanneer het goed gemaakt is, is het eigenlijk altijd verrukkelijk. Ik was aan het dromen over lamsschenkel, hoe smeuig en zacht dit kan worden. Dit past altijd goed bij Marrokaanse schotels en stoofgerechten. Ik koos er in dit geval ook voor om de schenkel te stoven en maakte daar iets klassiekere bijgerechten bij: Krieltjes met knoflook- rozemarijn en boontjes in spek. Genieten! En feestelijk, ....!

Wijn spijs:

Klassiek bij lam vind ik eigenlijk altijd Bordeaux. Je kunt ook kiezen voor wijnen uit de Rioja, Toscane of Mendoza! De wat stevigere wijnen gaan goed met de sappigheid van lamsvlees. De tannines worden daardoor verzacht. Ik koos voor een Bordeaux uit de Haut-Médoc: Château Bel Air Gloria. Een blend van cabernet sauvignon, merlot en cabernet franc. Wijnen uit de Haut-Médoc hebben vaak een groot aandeel cabernet sauvignon, de druif die volgens Victoria Moore mooi matcht met Lamsvlees. Daar ben ik het helemaal mee eens!

Recept

Benodigdheden voor 2 personen:

  • 2 lamsschenkels

  • Olijfolie

  • 250 ml rode wijn

  • 250 ml runderbouillon

  • 2 wortels, in plakjes gesneden

  • 2 stengels bleekselderij, in stukjes gesneden

  • 1 ui, gesnipperd

  • 300 gr boontjes, gedopt

  • 6 plakjes ontbijtspek

  • 250 gr krieltjes, doormidden gesneden

  • Zout en peper

  • 2 teentjes knoflook, geperst

  • Rozemarijn

Bereiding:

  1. Bak de lamsschenkels rondom bruin in een braadpan met olijfolie.

  2. Haal de schenkels er vervolgens uit.

  3. Bak de ui, wortel en bleekselderij aan in het braadvocht.

  4. Blus de groenten af met de rode wijn.

  5. Plaats de lamsschenkels terug in de pan en voeg hier de runderbouillon aan toe.

  6. Laat minimaal 3 uur stoven, langer mag altijd!

  7. Zet de oven aan op 200 graden.

  8. Plaats de krieltjes in een ovenschaal, met een beetje olijfolie, zout, peper, knoflook en rozemarijn. Laat deze gedurende 40 minuten krokant worden.

  9. Kook de boontjes. Wikkel hier vervolgens een spekje omheen en plaats deze gedurende 10 minuten in de oven zodat deze krokant wordt.

  10. Serveer de lamsschenkel, met de krieltjes en boontjes. Schep eventueel een beetje kookvocht over de lamsschenkel heen.

  11. Geniet ervan met een fijn glas Bordeaux!


Recente blogposts

Alles weergeven